Wij nemen deel aan volgende beurzen:
2,3,4 en 8,9,10 november Living Today Roeselare
29 november - 02 december Holiday Expo Gent
9 -12 januari Jaarbeurs Utrecht
24,25,26 januari Vakantiesalon Antwerpen
Bezienswaardigheden Namibië
Wat zeggen onze klanten ?
Kijk vlug onderaan deze pagina
Op safari in Namibië
In Namibië op safari is geheel anders dan wanneer je op safari gaat in ander Afrikaanse land. Allereerst is de natuur totaal verschillend, vaak heel desolaat, uitgestrekt, dramatisch, maar vooral spectaculair. Er zijn verschillende manieren om opzoek te gaan naar wilde dieren of te genieten van unieke natuurgebieden in dit land. Dat kan onder begeleiding, soms zelfs van de lokale San, (ook wel de 'tolken van de Kalahari' genoemd), in een privaat wildpark, een nationaal park of met de huurwagen er zelf op uit trekken. We stellen je graag de verschillende mogelijkheden voor.
Privaat wildparken
En de daarbij horende game lodges, zijn zeer populair geworden de laatste jaren. Vooral dan omwille van de onvergetelijke ervaring om onder begeleiding van een ranger/spoorzoeker tot bij de wilde dieren te worden gebracht. In tegenstelling tot andere Afrikaanse landen gaat het hierbij niet altijd om de Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant). Dat wil niet zeggen dat je ze niet te zien krijgt, maar wel dat sommige van hen soms ontbreken. In ruil daarvoor heb je dan weer andere diersoorten die alleen in bepaalde regio's voorkomen, denk daarbij aan gemsbok en/of tsetsebe, om er slechts enkelen te noemen. Privaat wildparken zijn in Namibië niet meteen voordelig te noemen en vaak heeft dit vooral te maken met het desolate karakter van een kamp of lodge. Wij maakten een zeer uitgebreid selectie en zijn er zeker van dat je binnen je beoogd budget zeker iets zal vinden. We helpen je vervolgens ook graag verder met de verfijning van die keuze, vooral omdat het belangrijk is dat niet alleen de locatie goed moet zijn, maar ook het logement en de ervaring van uw ranger/spoorzoeker. Vooral dat laatste is van enorm belang. Je mag weinig of juist heel veel voor een private lodge hebben betaald, maar een safari gaat en staat in de eerste plaats bij een goed ranger. Vergeet ook niet dat in deze prijs voor de accommodatie tevens bijna altijd alle maaltijden zitten, twee gamedrives en mogelijk ook een voetsafari en/of safari per quadbike, terwijl je in nationale parken zelf instaat voor je maaltijden (of op restaurant gaat), en je activiteiten er extra moet bij nemen.
Nationale parken en natuurreservaten
Namibië kent enkele vooraanstaande parken en natuurreservaten waar je een rijke dierenwereld kan aantreffen. Het verschil met de privaat wildparken is dat je er hier in de meeste gevallen er met je huurwagen zelf op uit trekt en de dieren gaat opsporen. Een uitgebreid wegennet, over zowel geasfalteerde, alsook grindwegen, brengen je naar verschillende locaties en elkeen trekt bepaalde dier- of vogelsoorten aan. Dat maakt het tegelijkertijd uniek, maar ook best spannend. In heel wat van deze parken bestaat tevens de mogelijkheid om gamedrives of voetsafari's te ondernemen onder begeleiding van een ranger. Die gamedrives verschillen duidelijk met die van een privaat wildpark. Daar waar je in een privaat wildpark tot bij de dieren wordt gebracht, zal en mag je in nationale parken niet afwijken van de officiële wegen, al zijn er hier en daar wel eens uitzonderigen. Dat maakt dat je de dieren niet altijd van dichtbij zal kunnen observeren of fotograferen, tenzij ze toevallig langs de kant, of op de weg liggen. In de parken (staatsinstellingen) zijn de rangers ook niet altijd even gemotiveerd, wat in de privaat wildparken wel het geval zal zijn. Ze beschikken ook niet altijd over gelijkaardige voertuigen zoals de luxe open jeeps, met verhoogde zitplaatsen (al dan niet met een zonnewering boven je hoofd), maar maken vaak gebruik van open trucks met meer zitplaatsen maar minder comfort.
Kiezen tussen een privaat of nationaal wildpark
Geen makkelijke vraag, maar we helpen je graag bij je keuze. Je hebt steeds de optie om eventueel een nationaal park te vervangen door een privaat wildpark of omgekeerd. Als het de eerste ervaring is met Afrika en wild, raden we je deze laatste optie ten zeerste aan omdat het een zeer unieke ervaring is om met rangers in open jeep op zoek te gaan naar het wild en er op enkele meters afstand van te staan en te genieten. Maar ter gelijkertijd is het leuk om zelf eens op zoek te gaan naar de dieren. Deze uitdaging hoeft geen extra energie te kosten of zelfs tot frustraties te leiden. In de meeste kampen in de nationale parken bevinden zich namelijk prikborden en logboeken, waar bezoekers in/op aanduiden waar ze bepaalde diersoorten gezien hebben.
4x4 terreinwagens
Zoals op de gewone zand- en asfaltwegen in Namibië, is het in de nationale parken en natuurreservaten eenvoudig om met een gewone huurwagen te rijden, al is het aan te raden om er één te kiezen met een hogere ophanging. Een 4x4 terreinwagen is geen must, tenzij je de natuurparken rond Kavango/Caprivi gaat bezoeken, waar vooral los zand het rijden bemoeilijkt. Occasioneel zijn er op plaatsen helemaal in het noorden ook overstromingen. Etosha is daarentegen net juist wel heel geschikt voor selfdrives, ook met een gewone huurwagen. Belangrijk is de juiste periode te kiezen om het land te bezoeken.
Fly-in safari
Sinds enkele jaren is de vraag naar gecharterde vluchten enorm gestegen in Namibië. Beperking in tijd, en vooral lange afstanden hebben veel met te maken. Namibië leent zich perfect om met een propellervliegtuig te ontdekken. Haast elke lodge heeft in de nabijheid wel een landingsbaan. De vrijheid, al gaat het soms om slechts een korte tijd, om te vliegen over delen van Namibië laten je toe het land vanuit een heel ander persfectief te zien. Komt daarbij dat het ook nog eens een extra avontuurlijk verhaal oplevert wanneer je straks weer thuis bent. Het mag dan wel niet de goedkoopste manier van reizen zijn, zeer zeker de meest unieke!
Wildparken en malaria
Malaria komt enkel voor helemaal in het noordoosten van het land en heel miniem in Etosha en het Kgalagadi Transfrontier Park. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, raadpleegt het best de huisarts of het Instituut van Tropische Geneeskunde. Nog meer zekerheid heb je wanneer je malariavrije gebieden bezoekt. Insectwerende middelen zijn al een hele goede manier om je te beschermen en het dragen van lange mouwen of broek en lange sokken werkt eveneens preventief tussen zondsondergang en - opgang.
Op safari met de kinderen
Namibië leent zich enorm om samen met de kinderen te ontdekken. Als je een Namibië reis maakt, ben je eigenlijk al een beetje op safari. Het land is zo uitgestrekt, het landschap vaak desolaat en haar bevolking een mix van vreemde culturen en leefgewoonten. Hier is geen sprake van overbevolking en drukke steden. Het is een ware levenservaring die je voor altijd zal bijblijven. Je ontdekt een unieke fauna en flora, maar te gelijkertijd ook een zeer rijke etnische diversiteit en cultureel erfgoed. Denk daarbij aan de Damara, Herero, Himba en de San bevolkingsgroepen (om er slechts enkele te noemen), die in Namibië eeuwenoude tradities levend houden en zich verspreid hebben over een oppervlakte van meer dan 824.000 vierkante kilometer. Dat is Namibië op haar mooist!
Accommodatie
Zowel in privaat wildparken, als in nationale parken, heb je verschillende type accommodaties. Zonder enige twijfel mogen we stellen dat het niveau in Namibië op het vlak van accommodatie heel erg hoog ligt. Zowel binnen het goedkopere segment, de middenklasse, luxe lodges of de nationale parken, zal iedereen zijn of haar gading vinden. Het is vaak niet alleen de kwaliteit van de lodge die de prijs bepaalt, maar ook waar je precies gelegen bent. Hoe desolater, vaak ook des te duurder. Ondanks dit alles zijn alle logementen in Namibië enorm in trek en is het niet onbelangrijk vroegtijdig op zoek te gaan en te plannen. De accommodatie komt meestal in de vorm van chalets, cottages, typische rondavel hutten of tenten onder canvas. Afhankelijk van je budget, maak je dit zo duur of zo goedkoop als je maar zelf wil. Voor wie tijd relatief kort is, en luxe primeert, bestaat er ook de optie te kiezen voor fly-in safari's. Ook hier helpen we graag verder bij de juiste keuze.
De bevolkingsgroepen die je tegen komt tijdens je safari in Namibië
Wie tijdens zijn Namibië reis in contact wil komen met het 'leven zoals het is', zal merken dat dit het land bij uitstek is om dit te kunnen ervaren. Het land telt namelijk niet minder dan 13 verschillende bevolkingsgroepen, die erin slagen om het land te kleuren op een heel bijzondere manier. De San, Bosjesmannen kan je onder andere ontmoeten in de Kalahari regio en het Kgalagadi Transfrontier Park. Hier kom je meer te weten over hun oeroude en snel verdwijnende gebruiken. Ze spreken de 'taal van de bush' en weten als geen ander te overleven in de meest extreme omstandigheden. Ze weten precies hoe aan water, voedsel en medicijnen te geraken, zonder ooit één supermarkt of apotheek te zijn binnen geweest. Sommige San spreken buiten hun eigen taal, met tal van klikklanken, ook Afrikaans en brengen hun verhaal op een zeer bijzondere manier. Een ander zeer fascinerend volk zijn de Himba, Tjimba en Herero, waarvan de Himba voor bekend zijn vanwege hun prachtige met oker ingesmeerde vrouwen en hun goeddeels authentieke levensstijl. Ooit een nomadisch volk, leven ze nu vrij geisoleerd in het uiterste noordwesten van Namibië, ter hoogte van Kunene en Kaokaland. Hun levenstijl is simpel, maar ter gelijkertijd doeltreffend. Tussen Angola en Namibië vormt over een afstand van 400 km de Kavango rivier een natuurlijke grens tussen beide landen. De Kavango bevolking leeft hier aan de oevers van de rivier en overleeft van de visvangst en het houden van vee. Hier leven niet minder dan vijf individuele stammen, de Kwangali, Mbunza, Shambyu, Gciriku en Mbukushu. Ze hebben een eigen taal, genaamd Rukwangali en slechts enkelen van hen kennen of verstaan een beetje Engels. De lokale Chief en Headman vormen de gezaggevende authoriteit. Het is slechts een greep uit een brede waaier aan bevolkingsgroepen die Namibië zo bijzonder maakt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de Europse invloeden, oorlogen en diamant.
Traditionele ambacht en cultuur
Terwijl in heel wat Afrikaanse landen stilaan de traditionele ambacht en cultuur verdwijnen, merk je vooral in Namibië dat die nog sterk aanwezig is. Zo staan de San bekend voor het vervaardigen van prachtige halssnoeren en armbanden, van onder andere de dop van struisvogeleieren en allerhande zaken die ze terugvinden in de vrije natuur. In de Caprivi is houtsnijwerk en het vlechten van rieten manden nog steeds een taak van de vrouwen. Ten noordwesten van Oshakati zijn enkele vrouwen heel bedrijvig in de kunst van pottenbakken. Traditionele ekori en otjikaeva hoofddeksels zijn zeer typisch bij de Herero bevolking en worden vooral door de oudere vrouwen nog steeds gemaakt en gedragen. Deze eeuwenoude tradities worden nog steeds in ere gehouden en vaak extra in de verf gezet tijdens culturele festivals, op kunstmarktjes en in openlucht museums.
Typische safari in een privaat wildpark
Afhankelijk van je locatie in Namibië zal je of met de huurwagen toekomen bij je bestemming, of invliegen met een propellorvliegtuig. De meeste bezoekers komen rond , of net na het middaguur toe. Eens in het kamp staat (in de meeste gevallen) het voltallige personeel je reeds op te wachten met een welkomstdrankje, waarna je naar de kamer wordt gebracht en de bagage reeds op zijn plek staat. In de namiddag is er tijd om aan het zwembad te vertoeven, te genieten van een boek of dieren te observeren vanop het dek met zicht op een waterput.
Rond 15 à 16 u. is het 'High Tea' met versnaperingen en op sommige locaties zelfs een laat middagmaal. Dat is tevens het moment dat je zal kennis maken met je ranger/spoorzoeker, die je een klein half uur later zal vergezellen op een safaritocht in open jeep door de vrije natuur op zoek naar het wild. De rangers zijn in de meeste gevallen opgegroeid met de natuur en hebben een enorme ervaring en kennis van zaken bij het opsporen van prooi- en roofdieren (je wordt gewapend begeleid door een spoorzoeker en chauffeur/ranger). Verschillend met Zuid-Afrika is dat de gamedrive niet noodzakelijk plaatsvindt binnen de eigen concessie. Zo zal je zien dat in de nabijheid van Etosha, de Kavango of Caprivi uitgeweken wordt naar de nabij gelegen reservaten. De tocht duurt ongeveer 3 à 3,5 uur en onderweg geniet je nog van een snack met aperitief, beter gekend als een sundowner . In de meeste privaat wildparken zullen rangers ook van de normale wegen afwijken en werkelijk door de bush gaan om je op deze manier zo dicht mogelijk bij de dieren te brengen. Eens bepaalde diersoorten gevonden zijn , krijg je uitgebreid de gelegenheid om ze te observeren en te fotograferen. De ranger zal er tevens op toezien dat alle inzittenden de kans krijgen om dit te doen. Doordat je hoger in het voertuig zit heb je niet alleen een beter overzicht, maar ook meer gelegenheid om goed te kunnen fotograferen.
Later op de avond word je terug in het kamp verwacht. Even tijd voor het afspoelen (en doorspoelen) van het stof, om vervolgens bij het kampvuur een drankje te nuttigen en de wildste verhalen te vertellen over de afgelopen dag. Het avondmaal wordt in de meeste gevallen geserveerd in buffetstijl. Bij mooi weer zal deze plaatsvinden in een open boma , onder een schitterende sterrenhemel , of tijdens de wintermaanden in een gesloten eetruimte. Op de meeste plaatsen nuttigen de rangers samen met de gasten de maaltijd. Soms gebeurt het dat het personeel je ook nog even verwent met wat muziek, zang en dans.
De volgende ochtend word je vroegtijdig gewekt om deel te nemen aan de ochtenddrive, meestal net voor zonsopgang, ga je op zoek naar meer wild of een kill van de voorbije nacht. Deze tocht duurt zowat 2 à 3 uur. Terug aangekomen in het kamp wacht je een heerlijk ontbijt of brunch (buffetstijl, met eieren op bestelling. Je verlaat een kamp meestal rond 10.30 à 11u, afhankelijk van lodge tot lodge. Voor wie langer blijft, herhaalt het programma zich net als daags voordien, maar voorzien de rangers om naar een ander gebied binnen het reservaat te reizen of op zoek te gaan naar dat wat je nog niet gezien hebt of net juist wil terugzien. Afhankelijk van kamp tot kamp, en het seizoen, kunnen vertrek- en aankomsttijden verschillen. Tevens bestaat in sommige van de kampen de mogelijkheid om een voetsafari te ondernemen. In Namibië is dit wel eens onder begeleiding van een lokale San, Bosjesman en mogelijk ga je op zoek naar unieke rotsschilderingen, vergezichten, en of de illustere woestijnolifant. Die vindt vrijwel telkens plaats na de ochtend gamedrive en ook hier zal een (gewapende) ranger je begeleiden. Deze is inbegrepen in de prijs van de overnachting, maar kan je best vooraf bespreken met het management van de lodge. Tijdens deze wandeling leer je vooral veel bij over het opsporen van de dieren aan de hand van sporen en uitwerpselen en komt ook de plantengroei van de regio ruimschoots aan bod.
Voor wie zich afvraagt waarom gamedrives plaats vinden in de late namiddag en vroege ochtend, is het antwoord niet gek ver weg te zoeken. Het zijn vooral de katachtigen (zoals leeuw, luipaard, maar ook hyena en jackhals) die dan het meest actief zijn. De andere dieren laten zich ook veel makkelijker zien, daar de temperatuur dan veel aangenamer is en de zon minder sterk dan rond het middaguur. Dan steken ze zich liever weg om te schuilen voor de zon. Ook vogels preffereren de vroege ochtend, alsook de late namiddag, juist omdat op dat moment insekten het meest actief zijn. Voor je foto's is het licht dan ook op zijn best.
Goed om weten:
Gamedrives of safari's en andere activiteiten zijn van nature niet privé. Deze worden in gezelschap van anderen uitgevoerd. Sommige privaat wildparken hebben de optie om een privaat voertuig te regelen, mits bijbetaling. Gelieve dit best even vooraf te controleren. Een standaard open terreinwagen biedt plaats aan negen passagiers achterin (3 rijen van drie personen).
Namibië combineren
De Okavango en Caprivi strook vormen een ideale verbinding met landen als Zambia, Botswana en Zimbabwe. Weinigen realiseren zich dat je hier op relatief korte afstand zit van enkele van 's wereld meest indrukwekkende natuurreservaten. De Okavango Delta en Chobe nationaal park, maar ook de Victoria Watervallen. In deze brochure stellen we u graag enkele combinaties van selfdrives voor die u laten proeven van deze zeer unieke locaties. Het is namelijk perfect mogelijk om Namibië, Botswana en Zimbabwe met elkaar te combineren. Eenvoudige transfers brengen je op een makkelijke en aangename manier van en naar deze locaties. Het enige dat je zelf moet doen is genieten van elk bijzonder moment.
Namibiereizen.be Astridplein 4, 2280 Grobbendonk Tel:014/51.50.05
dave@namibiereizen.be