Namibië het land van droogte. Rondreis in 19 dagen.

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

Namibië rondreis land van droogte in 18 dagen

Namibië reizen - Op reis naar Namibië

Op reis door Namibië - Reizen naar Namibië

Rondreizen Namibië


Als specialist op Namibië kunnen wij al uw privé rondreizen naar Namibië,

aanbieden tegen super leuke prijzen. Wij zorgen ervoor dat alles vlot en goed verloopt en dat uw wensen altijd centraal staan.


Deze flexibiliteit, zonder meerprijs, wordt zeer gewaardeerd door onze klanten!



Bel of mail voor meer informatie:    014/51.50.05 of dave@namibiereizen.be

Dag 1 Brussel via Frankfurt – Windhoek


Vandaag vliegt u van Brussel via Frankfurt naar Windhoek, waar u de volgende dag aankomt.


Dag 2 Windhoek


Op de luchthaven van Windhoek staat onze lokale agent u al op te wachten om u te helpen met het ophalen van de huurwagen. Zij (of hij) overhandigt het informatiepakket met daarin praktische informatie, handige tips en uiteraard de routebeschrijvingen. Samen nemen jullie ook de route door en kun je uiteraard nog eventuele vragen stellen. Mocht er tijdens je reis iets gebeuren, je hebt assistentie nodig of een vraag: in het informatiepakket staan de contactgegevens van onze vertegenwoordigers ter plaatse die je 24 uur per dag, 7 dagen per week kunt bereiken.

Vandaag heerlijk de tijd om te acclimatiseren en misschien een bezoekje te brengen aan het kleine centrum van Windhoek.

Dag 3 Windhoek – Kalahari woestijn (ca. 280 km)


's Ochtends wordt uw huurauto afgeleverd en zal onze vertegenwoordiger u de laatste informatie geven.


Vandaag verlaat u de hoofdstad en rijdt u via Rohoboth en Kalkrand richting het zuiden. U bevindt zich inmiddels in het gebied op de grens met de Kalahari woestijn. De dichtbegroeide, koperrode zandduinen en eindeloze grasvlaktes zijn voor veel organismen een bron van leven. In dit gebied wonen de bosjesmannen (San) die zich al vele eeuwen hebben aangepast aan dit extreme landschap en klimaat. U logeert vanavond in een boerderij in de buurt van Gochas, waar u ’s middags nog een Game Drive kan maken door de Kalahari Duinen, het leefgebied van de springbok en struisvogels. Met een ‘skemerkelkie’ in de hand klinkt u op het begin van een mooie Namibië reis.


De Kalahari strekt zich oostwaarts uit vanaf de B1 met plaatsen als Mariëntal en Stampriet richting het Kgalagadi National Park in Zuid-Afrika. Het gaat om een enorm gebied waarvan een deel onder Centraal Namibië valt en het zuidelijke deel tot Namibië-Zuid behoort. Deze site hanteert dan ook het gebied Kalahari-Noord in de provincie Namibië Centraal en het gebied Kalahari Zuid in de provincie Zuid-Namibië.


Hoewel de Kalahari het gevoel van een woestijn geeft door het rode zand en de weidsheid, wordt de Kalahari toch niet als woestijn geclassificeerd. Daarvoor ontvangt het gebied met een neerslag van meer dan 100 mm per jaar teveel water! Als het regent, zakt het water direct de bodem in, naar ondergrondse waterstromen. Oppervlaktewater is er nauwelijks en er zijn zelfs bewijzen dat het gebied vroeger nog droger was waardoor het toen wel een echte woestijn was. De Kalahari is daarmee eigenlijk een fossiel geworden van haar vroegere biosysteem. Sommige mensen noemen de Kalahari daarom ook wel een fossielwoestijn. Door de hogere regenval zijn de duinen redelijk begroeid - zeker in vergelijking met de duinen in de Namib/Sossusvlei. Er komt in de Kalahari dan ook relatief veel flora en fauna voor. Dat neemt niet weg dat het droge landschap nog altijd kenmerkend is voor de Kalahari. Er leven daardoor maar weinig mensen en de accommodaties en bezienswaardigheden liggen wijd verspreid. De B1 is de hoofdweg van deze streek en is geasfalteerd, evenals de C20 van Hardap naar Aranos in het noordelijke deel van de Kalahari. De rest van de wegen is gravel maar in een goede toestand.

Dag 4 Kalahari - Namib Naukluft Park – Sesriem (340 km)


Na het ontbijt verlaat u de kust om richting het Naukluft Nationaal Park te rijden. In dit park liggen de beroemde Rode Duinen van Sossusvlei. Een mooie route door een ruig landschap, dat u naar het plaatsje Sesriem brengt. Het wordt weeral een mooie afwisselende dag, eindeloos lijkende zandvlakten, geschrankt door de ‘rooirand- en zwartrandbergen’. Valleien en plateau’s wisselen zich permanent af en nodigen u telkens uit voor een fotostop. Deze dag vordert langzaam door de vele stops bij ‘versamelvoëlnesten’ en de blik op klipspringers in de verte tegen de bergwanden aan.


Het Namib-Naukluft National Park heeft een oppervlakte van 50.000 km2 en behoort daarmee tot de grootste nationale parken in Afrika. Aan de westzijde ligt de Namib Woestijn. De Naukluft binnen het Namib-Naukluft Park is het berggebied ten oosten van de Namib Woestijn. De Naukluft Bergen liggen vanaf de Sossusvlei (C19) landinwaarts en torenen hoog boven de woestijn met zandduinen uit. Op dit steil klimmende rotsplateau met lagen van graniet en zandsteen bevinden zich de Tsaris bergen, de Remshoogte Pas en de Spreetshoogte Pas. Tussen deze bergen ligt het officiële Nationale Naukluft Park dat wordt begrensd door de D1261, C14, C19 en D854. De ingang van het Nationale Park is bij Büllsport aan de C14 tussen Solitaire en Maltahöhe. U kunt in dit nationale park met valleien, bergtoppen en kloven ondermeer wandeltochten maken. De (Duitse) naam Naukluft past goed bij het landschap en betekent nauwe kloof.


Het zuiden van Namibië is een oord van stilte. Vanavond logeert u in een zeer verzorgd Tented camp dicht aan de entree van het park, zodat u morgenochtend dus heel vroeg al naar ‘Dune 45’ kunt.


Wenst u een keer te slapen onder de blote hemel ?

Dit kan in het eco-vriendelijke Dune Star Camp, u slaapt bovenop een duin in de woestijn.

's Avonds rolt u uw bed op het terras van uw chalet en het sterren tellen vanuit je bed kan beginnen, een unieke ervaring....


Dag 5 Sesriem - Sossusvlei - Sesriem (80km)


Vanaf Sesriem is het nog ongeveer veertig kilometer rijden naar Deadvlei: het hart van de Sossusvlei. Wanneer u de Sossusvlei op z'n allermooist beleven zorg er dan voor dat u voor zonsopkomst bij de poort. Zodra de zon opkomt, gaan de poorten open en rijd u over een kaarsrechte weg door de Sossuvlei. Aan beide kanten doemen de enorme zandduinen op. Sommige zijn honderden meters hoog, zoals ook ‘Dune 45’ die u kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht maakt alles goed! Bij zonsopgang transformeren de warme kleuren van het zand van ivoorwit over abrikoos tot oranje en dieprood. Om dit fantastische spektakel te bewonderen, moet u dan ook vroeg uit de veren. Na het vroege ontbijt bezoekt u per open 4x4-jeep de beroemde Sossusvlei. Deze kleipan laat zich omringen door de hoogste zandduinen en bevindt zich aan het einde van een erosietrog, gevormd door de Tsauchab-rivier. Het voortdurend variërende kleurenspel is een lust voor het oog. Liefhebbers kunnen de duin ‘Big Mama’ opwandelen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Vervolgens wandelt u naar Deadvlei met zijn oeroude verdorde kameeldoringbomen. Dit ongerepte stuk natuurwonder ademt een onwezenlijke sfeer uit: pure schoonheid. In de namiddag kan u een korte wandeling maken in de lieflijke Sesriem Canyon. Deze smalle kloof van slechts 3 km lang, liet zich miljoenen jaren geleden vormen door de Tsauchab-rivier. Als het weer het toelaat, kan je deelnemen aan een optionele panoramische vlucht over het Namib Naukluft Park, kost +/- 1900 NAD voor 1 uur 10’.


Midden tussen de immense duinen, liggen de witte kalk vlaktes van Deadvlei. Hier staan grillig gevormde bomen die al 900 jaar dood zijn, maar volledig in tact zijn gebleven door het droge klimaat. U kan Deadvlei alleen met een 4X4 bereiken en vergeet niet dat u ook ervaring dient te hebben om door los zand te rijden. Er is dan ook een parkeerplaats ingericht vanwaar een shuttleservice vertrekt (circa € 10 p.p. per ritje). Wij adviseren om de heenweg te voet af te leggen (circa vier kilometer) en op de terugweg, als de temperatuur behoorlijk is gestegen, met de shuttle service terug te rijden. De wandeling naar Deadvlei is echt een aanrader, u wandelt door de hoogste zandduinen ter wereld die zich constant verplaatsen door de wind. De organische vormen en schaduwen creëren een surrealistisch landschap. U heeft ook grote kans om een Kudu antilope of Klipspringer te zien die zich hebben aangepast aan de ruige leefomstandigheden.


Tegen het einde van de middag rijdt u terug naar uw nieuwe lodge welke op ongeveer 35 kilometer voorbij Sesriem ligt. Een enig verblijf, waarbij u echt nog steeds het gevoel heeft dat u midden in de indrukwekkende natuur zit.

Dag 6  Sesriem - Swakopmund (ca. 365 km)


Vandaag ziet u landschap stilletjes aan veranderen van kiezel- en grindvlaktes naar de duinengordels aan de kust. U rijdt via de schitterende Kuiseb Canyons en Gaub pass naar de kustplaats Swakopmund. Naarmate u de Namib woestijn doorrijdt krijgt het landschap meer en meer leven: gems- en springbokken, struisvogels en andere dieren kruisen wellicht uw pad. Hier ziet u ook de speciale kameeldoringboom, in een poging om water te vinden, groeit deze boom in eerste instantie naar beneden. Hierbij kunnen zijn wortels tot 120m diepte reiken, pas dan zal hij naar boven beginnen groeien.  Naarmate u de Kuiseb-pas nadert wordt het landschap helemaal bergachtig en ontvouwen er zich prachtige panorama’s. De rit gaat verder langs de mooie Gaub-pas en de Naukluftbergen. Swakopmund is een gezellige badplaats waar u alle indrukken van de afgelopen dagen kan verwerken en  lekker kan relaxen op het strand.


Dag 7 Swakopmund - Namid woestijn - Swakopmund


Swakopmund wordt ook wel de activiteitenstad van Namibië genoemd. Sportievelingen kunnen hier hun hart ophalen in de duinen net achter de stad. U kunt hier o.a. zandsurfen, quadbiken en paragliden. Maar mocht u de dag rustiger willen doorbrengen, kunt u hier natuurlijk ook heerlijk genieten van een mooie strandwandeling, een kopje koffie op een van de vele terrasjes of misschien wel wat winkelen in de kleine straatjes van het charmante Swakopmund.

Een echte aanrader is per gesloten 4x4 jeep de duinengordel tussen Swakopmund en Walvisbaai te verkennen. De rit brengt u dwars door de duinen tot aan de Atlantische Oceaan. In dit unieke ecosysteem, gaat u op zoek naar leven. De meest uiteenlopende sporen bewijzen dat deze streek zeker niet onbewoond is. Uw gids toont u het fascinerende, vaak verborgen leven in dit schijnbaar verlaten landschap dat deel uitmaakt van de Namib-woestijn. Enkele diersoorten die je hier terugvindt zijn de kleine Peringuey-adder, de Palmato- of dikvingergekko en de Namaqua-kameleon. U ontdekt hoe de aanwezige planten- en dierensoorten in dit harde klimaat kunnen overleven. Na een korte lunch maakt u kennis met de verschillende bizarre natuurfenomenen van Moon Valley en de Swakop River Canyon. Hier groeit ook de unieke voorhistorische plant Welwitchia Mirabilis, die hier continu wordt bestudeerd door wetenschappers. Tijdens zijn evolutie heeft deze plant zich ingenieus aangepast aan de kurkdroge omgeving, zodat hij kan leven van ochtenddauw, mist en ondergrondse waterbronnen. Gemiddeld wordt hij zo’n 500 à 600 jaar oud, maar er zijn zelfs exemplaren van 2000 jaar oud gekend.


Dag 8 Swakopmund - Walvisbaai - Swakopmund


Vandaag kan u in de namiddag deel nemen aan een schitterende dolfijn- en robbencruise vanuit Walvisbaai naar Cape Cross.


Al deze excursies kan u door onze agent ter plaatse laten organiseren of in Swakopmund zelf boeken.


Deze vroegere Zuid-Afrikaanse enclave is het belangrijkste broedgebied voor kustvogels in zuidelijk Afrika. Een bonte verzameling van vogels ontmoet elkaar op de zandbanken van de landtong die eindigt aan Pelikaan Punt. Duizenden flamingo’s, witte pelikanen en andere waadvogels worden hier aangetrokken door de rijke voedingsbodem. U kan een ontspannende boottocht in de lagune maken, waarbij de kans groot is dat u geëscorteerd wordt door enthousiaste pelikanen, zeeleeuwen en dolfijnen. Terwijl u geniet van een hapje en een drankje, kijkt u vanop het dek uit naar de gekke sprongen van deze speelse dieren.


Nadien keert u terug naar Swakopmund. Deze populaire badplaats is de ideale locatie om te flaneren langs de prachtige koloniale gebouwen. ‘s Avonds kan u eventueel genieten van een typische vismaaltijd in een van de vele restaurants.

Dag 9 Swakopmund -  Cape Cross - Brandberg - Twyfelfontein  (400km)


Even ten noorden van de Swakopmund kan u zoutwinningsvlakte bezoeken. U laat de bewoonde wereld achter u, u rijdt langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika: de Skeleton Coast. Deze 40 kilometer brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en Damaraland. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' van Swakopmund op staat vermeld. Hier schipbreuk lijden betekende in de vroegere tijden dat je een gewisse dood tegemoet ging. U kan halt houden wij bij het wrak van vissersboot de Zelda. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 centimeter regen valt. De schaarse flora en fauna hebben zich hier aan deze droge omgeving aangepast en halen hun vocht uit de ochtendmist. Hou zeker halt bij Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cáo als eerste Europeaan voet op de Namibische kust zette. Naast een historisch belangrijke plaats geniet Cape Cross bekendheid vanwege zijn grote kolonie zeerobben. Naar schatting 75.000 robben tref je hier op de rotsachtige kust of in zee aan. De aanblik, het kabaal, maar vooral de penetrante visgeur, blijft je zeker enkele dagen bij. Als er in het najaar veel dieren worden geboren schuimen jakhalzen op zoek naar zwakke jonge dieren of de nageboorten de kolonie af.


Uw volgende stop is Damaraland, geologisch gezien het meest gevarieerde deel van Namibië, u passeert de Brandberg, met zijn 2574 m de hoogste berg van Namibië, hij geniet vooral bekendheid door de White lady een wereldberoemde rotstekening van een sjamaan. In Damaraland maakt u kennis met de levenswijze van de Damara, voormalige jager-verzamelaars die in familieclans leefden. U ontdekt er pondoks, typische huttenwoningen van dit diep negroïde volk. De mannen tonen trots hoe ze tegenwoordig een evenwicht vinden tussen de moderne samenleving en hun oude ambachten.

Damaraland is het woongebied van de traditionele Herero bevolking. In dit immense rotslandschap kan u allerlei bizarre natuurverschijnselen bezoeken zoals de aparte Organ pipes basaltformaties, de versteende bomen in Petrified Forest en het vulkanische landschap van Burnt Mountain. U maakt kennis met de traditioneel geklede Herero vrouwen, die bekend staan om de mooie poppen die ze maken. U rijdt verder langs de Ugab-rivierbedding waar u woestijnolifanten kan zien.


Dag 10 Twyfelfontein


In de omgeving van Twijfelfontijn zijn meer dan 2000 rotsgravures van de Bosjesmannen gevonden. Onder leiding van een lokale gids maken we hier een korte wandeling naar toe. Afbeeldingen van giraffen, olifanten en ander wild zijn de stille getuigen van een periode dat deze streek vruchtbaarder was dan heden ten dage. We stoppen tevens bij enkele geologische curiositeiten, als de 'orgelpijpen'. De orgelpijpen zijn door erosie gevormde zuilen van 150 miljoen jaar oud vulkanische gesteente. 's Avonds kamperen we aan een droge rivierbedding. Met enig geluk vang je in deze omgeving een glimp op van de bijzondere woestijnolifanten.


De San en Bosjesmannen hebben één van de grootste natuurlijke ‘rotskunst galerijen’ gecreëerd. Deze ‘rock-art’ van de Bosjesmannen is zeker een bezoek waard. U kunt gaan wandelen langs de mooie rotstekeningen. Sommige zijn meer dan 6000 jaar oud. De geologische schatkamer van Damaraland geeft u geleidelijk aan al haar geheimen prijs. Tijdens de koloniale periode werd deze streek aan de Damara toegewezen en is het thuisland geworden van de oudste culturele activiteiten van het land.

Dag 11 Twyfelfontein - Palmwag - Opuwa (346km)

 

De weg door deze halfwoestijn voert u via Palmwag, de Hoanib-rivierbedding en de Grootbergen, langs de relikwieën van de prehistorie. U treft hier ook de mopane-bomen aan, zijn vlindervormige bladeren sluiten zich als de zon fel schijnt en worden gebruikt als bloedstelpende watten. Het sap kan dienen als ontsmettingsmiddel. Tijdens een Himba-huwelijk worden de blaadjes dan weer gebruikt om op te fluiten.

 

De Palmwag Lodge is gelegen in het gelijknamige privé concessiegebied. Een ware oase in deze droge omgeving. U kan hier deelnemen aan een optionele ’gamedrive’ waarbij u opzoek gaat naar woestijnolifanten, neushoorns en andere dieren die zich staande weten te houden in dit desolate gebied. De rangers zijn ware experts om de schuwe zwarte neushoorns op te sporen en trachtten je te voet dicht bij deze machtige dieren te brengen, een onvergetelijke ervaring! 


Midden in Kaokaland ligt de plaats Opuwo, met twee bezinestations, een drogist, supermarkten, een geldautomaat en een aantal lodges. Opuwo is Afrika. Het stof van de omgeving waait door de straten en tussen de stenen gebouwen staan de hutjes van karton en riet. Op zaterdagavond galmen de klanken van gettoblasters in de vele locale café's de straat op terwijl op zondagochtend de kerken volstromen met kerkgangers die op hun paasbest zijn gekleed.

Sommige mensen zullen Opuwo misschien een stoffig en oninteressant stadje noemen. Maar wat ons betreft is het dat precies niet. Het straatbeeld van Opuwo reflecteert juist op een prachtige manier het samenkomen van traditie en modernisering. Traditioneel geklede Himba's bewegen zich evenzo makkelijk door de straten als Herero-vrouwen in hun Victoriaanse jurken. Schoolkinderen in uniform lopen langs de weg en kleden zich op zaterdagavond in strakke broeken met naveltruitjes. De sfeer is ongedwongen, de verhoudingen (grotendeels) ongestoord.

Het ontstaan van Opuwo als dorp dateert uit de apartheidsjaren. Het Zuid-Afrikaanse leger had hier haar basis met politiestation vanwaar ze de troepen in de omgeving van voorraden kon voorzien. De troepen werden ingezet in de grensoorlog met Angola. Communicatie met Zuid-Afrika liep via Opuwo. De stenen huizen werden allemaal in die periode gebouwd voor legerleiding en hun gezinnen. Behalve als uitgangspunt voor een bezoek aan de Himba's vormt Opuwo ook de laatste stop op weg naar de Ruacana en Epupa watervallen aan de grens met Angola.

Dag 12 Opuwo


Vandaag kan u hier de omgeving ontdekken en de lokale Herero, Himba & Tjimba stammen ontdekken:


Het Kaokoland is vooral bijzonder door de stammen die er wonen. Zonder twijfel geven deze stammen Afrikaanse kleur aan Namibië. Vooral de met rode klei ingesmeerde Himbavrouwen zijn bijzonder om te zien. De levenswijze van de Himba en Tjimba is zeer traditioneel en geven deze streek een couleur-locale die we als bezoekende toeristen zo graag zien. Vroeger was reizen in Kaokoland een heel avontuur, maar met de verbetering van de wegen, is selfdrive makkelijker geworden. Het aantal toeristen neemt toe en daarmee de druk op de levensstijl van de Himba en Tjimba. Als bezoeker is het uitermate belangrijk om de gewoontes, normen en tradities te respecteren. Ongevraagd foto's nemen is niet beleefd, evenmin als ongevraagd een kraal binnenlopen of tussen de hoofdhut en het heilige vuur te stappen.

De Herero, Himba & Tjimba leven vreedzaam naast elkaar, ook al verschillen de onderlinge gewoontes. De groepen zijn duidelijk herkenbaar. De Herero-vrouw is te herkennen aan de 18-eeuwse Victoriaanse jurken. De Himba en Tjima leven daarentegen als authentieke Afrikaanse nomadestammen. Hun leven draait om vee en speelt zich af in hun eigen kraal. De kleding en tradities zijn voor een groot deel nog in tact; tijd en vooruitgang lijkt moeiteloos aan deze tradities voorbij te gaan. De Himba zijn te herkennen aan de rode klei op het lichaam en haar. De Tjimba gebruikt geen rode klei, maar gebruiken veel meer kralen als versiering.


Ondanks de instandhouding van traditie ontkomen ook de Himba niet aan kennismaking met de 21e eeuw. Onderwijs, verbeterde transportmogelijkheden naar de stad met de bijbehorende winkels, ziekenhuizen en uitgaansgelegenheden hebben ertoe geleid dat sommigen wegtrekken van het traditionele leven op het platteland. Maar dat neemt niet weg dat het leven van de meeste Himba's zich afspeelt in hun eigen kraal waar gewoontes van toen ook de gewoontes van nu zijn. Telefoon, televisie, computers: voor de meeste Himba's zijn het onbekende begrippen. Hoewel het vaak de jongere mensen zijn die zich aangetrokken voelen tot de moderne wereld, zijn er nog steeds veel Himba-jongeren die het leven buiten hun kraal niet kennen en daadwerkelijk nooit een televisie hebben gezien, ook al wonen ze misschien maar 20 kilometer van de 'bewoonde' wereld Opuwo. Opuwo is misschien geen wereldstad, maar de moderne technologie is er aanwezig met internet, gsm en televisie. Het lijkt bijna onmogelijk dat op 20 kilometer van zo'n dorp de wereld zo anders is. Het is geen kwestie van afwezige communicatie: de families weten veel van elkaar ook als ze ver van elkaar wonen. De 'bushtelefoon' fungeert overwegend goed. Bovendien: veel kralen bevinden zich niet ver van de weg met langsrijdende auto's - een prima communicatiekanaal.

Dag 13 Opuwa - West Etosha Nationaal Park (ca. 180 km)


Uw volgende stop is het beroemde Etosha Nationaal Park. Etosha Nationaal Park is één van de mooiste natuurreservaten van Afrika en uitstekend te verkennen met uw huurauto. Dit natuurpark is één van ‘s werelds beste parken om wild te bezichtigen, het gebied is ook rijk aan drinkplaatsen die een enorm scala aan dieren aantrekken, zoals: de olifant, impala, springbok, zwarte neushoorn, giraffe, leeuw en luipaard. Ook heeft het park een grote verscheidenheid aan antilopen, vogels en reptielen. U verblijft in het Dolomite Camp, gelegen in het uitgestrekte westen van het park met veel dolomiet biedt Dolomite Camp een intieme ervaring van een van de meest schilderachtige gebieden van het park, een gebied waar voorheen bedreigde diersoorten als de zwarte neushoorn en de black-faced impala met succes zijn gefokt. Dolomite Camp is het allernieuwste kamp van NWR en geopend in mei 2011.

 

Dag 14 West naar Oost Etosha Nationaal Park (320 km)


U rijdt in de namiddag naar de zuidkant van het park, waarbij u ook langzaam richting uw volgende accommodatie rijdt. Zo zal u nooit 2 keer hetzelfde pad berijden opzoek naar de ‘Big Five’.

Aan de oostzijde van Etosha, slechts 9 kilometer van de Namutoni-gate, ligt Onguma Nature Reserve op 20.000 hectare. Ruim 30 diersoorten vinden hier hun thuis, zoals kudu, giraf, zebra, leeuw en luipaard. Safari's in Onguma worden gehouden per jeeps, maar als u zelf wilt rijden, bent u zeer dichtbij de ingang van Etosha.

Aan de oostzijde geeft de Von Lindequist Gate toegang tot het Etosha National Park. Als u het park inrijdt, krijgt u na 12 kilometer het eerste restcamp Namutoni. Rondom de Von Lindequist Gate liggen diverse lodges die ofwel accommodatie bieden voor selfdrives in Etosha ofwel Fully Inclusive arrangementen bieden waarbij er safari's op een privé wildreservaat wordt gereden, zoals Onguma Nature Reserve. Lodges waar u kunt overnachten om safari te houden in Etosha, zijn ondermeer Mushara, Onguma Bush Lodge en een aantal anderen die u hieronder onder accommodatie kunt vinden.

Het park wordt beheerd door de Namibia Wildlife Reservation. Indien u in het park wilt verblijven, moet u vooraf een reservering maken. Zeker in de maanden juli, augustus en december zal u geen enkele slaapplaats in het park kunnen vinden. Ook september en oktober kunnen druk zijn.

Verblijf is in zogenaamde restcamps. U kunt deze camps het beste vergelijken met de organisatie van een bungalowpark. Er is een receptie met een restaurant en winkeltje en daarom heen staan enkele tientallen bungalows waarin mensen tegen niet al te hoge kosten kunnen overnachten. De bungalows zijn spaarzaam en eenvoudig ingericht, maar meestal wel met eigen badkamer en airco. Eén van de aantrekkelijke kanten van een verblijf in een restcamp wordt gevormd door de waterdrinkplaats nabij het camp. Deze drinkplaats, en dat is uniek, wordt 's avonds verlicht. Met een beetje geluk kan u het wild voorbij zien wandelen op weg naar het water.

Omdat Etosha een nationaal park is, heeft het een goed wegennetwerk. Weliswaar van gravel, maar in normale omstandigheden voor een gewone wagen berijdbaar. Uitzondering hierop vormen de periodes waarin het bijzonder hevig regent.

Dag 15 Oostelijk Etosha Np – Waterberg Nationaal Park (ca. 265 km)


's Ochtends heeft u nog tijd om van het Etosha nationaal park te genieten, waarna u richting het Waterberg Plateau reist. Het Waterberg Plateau ligt op een uitzonderlijke locatie, 200 meter boven de vlaktes van de Kalahari. Door de hooggelegen positie, de grotere regenval en de dichte subtropische vegetatie vormt het een groot contrast met de andere parken. Vanwege de doorlaatbaarheid van het gesteente is de voet van het plateau groen en weelderig, terwijl de bovenkant droog is. Ook wilde honden, gnoes, buffels, duikers, bavianen, klipspringers, luipaarden, cheeta’s en meer dan 200 vogelsoorten zijn hier thuis. Vanuit uw kleinschalige lodge kunt u een mooie safari's of wandelingen boeken. Ook kan u een bezoek brengen aan de Cheetah Conservation Fund, waar cheeta’s worden opgevangen en verzorgd.


Dag 16 Waterberg Np - Okonjati Game Reserve  (160 km)


U kan deelnemen aan een 4x4 safari in het mooie Okonjati Game Reserve, dit is één van de eerste private wildparken van Namibië, opgericht door milieuactivist Jan Oelofse. Tijdens de rit hebben we veel kans om een enorme variëteit aan dieren te observeren, die in deze prachtige omgeving rondtrekken. Denk maar aan de zeldzame sabelantilope, waterbok, nyala, witte en zwarte neushoorns en de bergzebra. Nadien rijdt u door naar Erindi, in dit bergachtig gebied ligt het Erindi Private Game Reserve op een 71.000 hectare stuk grond met meer dan 12.000 wilde dieren, waaronder verschillende uistervende en bijzondere diersoorten: zoals de leeuw, cheeta, luipaard, olifant, giraffe, nijlpaard, krokodil, wilde hond, serval kat, veel verschillende herten, baviaan, struisvogel en zebra, loopt vrij door het park heen. Het landschap in Erindi is zeer gevarieerd, van bergen tot savanne tot open grasland. Het gebied is malaria vrij, want natuurlijk ideaal is als u met kinderen reist.

Dag 17 Okonjima Game Reserve - Okahandja - Windhoek (276km)


U sluit uw reis af in het Onkonjima Nature Reserve, de thuisbasis van de AfriCat Foundation. Sinds de oprichting van de stichting in 1993 heeft zij meer dan 1100 katachtigen kunnen redden, waarvan bijna 90% is teruggeplaatst in het wild. Tijdens uw verblijf kunt u in het informatiecentrum veel leren over het bijzondere werk dat hier wordt gedaan. Okonjima is echter meer dan alleen de thuisbasis van de AfriCat Foundation; in het aangrenzende natuurgebied kunt u bijzondere gamedrives maken, waarbij u uitstekende kansen heeft op een ontmoeting met cheeta’s, luipaarden, leeuwen en hyena’s.


Onderweg naar Windhoek passeert u Okahandja, een baken binnen de Herero-gemeenschap die een eigenzinnige geschiedenis met zich meedraagt, u kan hier de houtsnijwerkmarkt bezoeken. De shoppers onder ons kunnen hun hart ophalen bij de handwerkmarkten ten zuiden van de hoofdweg. De lokale bevolking laat met trots hun houtsnijwerken zien. Mocht je nog niet eerder geslaagd zijn voor souvenirs, dan zal je hier zeker niet met lege handen vertrekken. Ook kunt u nog een bezoek brengen aan Lake Otjikoto. Een prachtig ondergrondsmeer waar op de boden nog vele duizenden wapens liggen, die na de onafhankelijkheidsverklaring hier werden vernietigd.

 

Dag 18 Windhoek – Brussel via Frankfurt


In de ochtend heeft u nog voldoende tijd om het centrum van Windhoek te bezoeken. U zult leuke souvenirs vinden op de lokale markt, maar ook een bezoekje aan een van de mooie kerkjes is zeker de moeite waard.

In de middag rijdt u naar de luchthaven voor het inleveren van de huurwagen en voor uw terugvlucht naar Brussel, waar u de volgende dag aankomt.


Dag 19 Aankomst Brussel


Einde van een prachtige vakantie.


Tip:

Op de dagen dat er meer dan 320 km gepland staan, vertrek je best ten laatste rond 7 uur 's morgens op deze manier kan je op je volgende locatie zeker deelnemen aan de middagactiviteiten.

Classic hotels + Renault Duster AWD Classic Plus verzekering

Aantal nachten

Plaats

Hotel

Regime

1

Windhoek

Vondelhof GH

Ontbijt

1

Kalahari

Anib Lodge

Ontbijt

2

Sesriem

Desert Camp

Ontbijt

3

Swakopmund

Intermezzo GH

Ontbijt

2

Twyfelfontein

Mopane Lodge

Ontbijt

2

Opuwa

Country Lodge

Ontbijt

1

West-Etosha

Mondjila Lodge

Ontbijt

1

Oost-Etosha

Mokuti Lodge

Ontbijt

1

Waterberg

Wabi Lodge

Ontbijt

1

Okonjima GR

Otjiwa Safari Lodge

Ontbijt

1

Windhoek

Vondelhof GH

Ontbijt

Comfort hotels + Renault Duster AWD Classic Plus verzekering

Aantal nachten

Plaats

Hotel

Regime

1

Windhoek

Town Lodge

Ontbijt

1

Kalahari

Intu Africa  Lodge

Half Pension

2

Sesriem

Desert Quiver Camp

Ontbijt

3

Swakopmund

Organic Square GH

Ontbijt

2

Twyfelfontein

Twyfelfontein Lodge

Half Pension

2

Opuwa

Country Lodge

Half Pension

1

West-Etosha

Etosha Village

Half Pension

1

Oost-Etosha

Mushara Bush Camp

Half Pension

1

Waterberg

Wilderness Lodge

Half Pension

1

Okonjima Gr

Okonjima Plains Camp

Half Pension

1

Windhoek

Town Lodge

Ontbijt

Superior hotels + Renault Duster AWD Classic Plus verzekering

Aantal nachten

Plaats

Hotel

Regime

1

Windhoek

Heinitzburg

Ontbijt

1

Kalahari

Red Dune Lodge

Half Pension

2

Sesriem

Sossusvlei Lodge

Ontbijt

3

Swakopmund

Villa Margherita

Ontbijt

2

Twyfelfontein

Doro Nawas

Half Pension

2

Opuwa

Country Lodge

Half Pension

1

West-Etosha

Ongava Lodge

Half Pension

1

Oost-Etosha

Mushara Outpost

Half Pension

1

Waterberg

Plateau Lodge

Half Pension

1

Okonjima Gr

Erindi Old Traders Post

Half Pension

1

Windhoek

Heinitzburg

Ontbijt

Supplementen huurwagen:


GPS                                                                8 euro per dag

Extra chauffeur                                            5 euro per dag

Chauffeur onder 25 jaar                           16 euro per dag

Kinderstoel                                                   5 euro per dag

Mobile Wifi                                                   7 euro per dag


Inbegrepen:


-Overnachtingen op basis van vermeld regime

-Roadbook

-Huurwagen Renault Duster AWD Classic plus verzekering

-Huurwagen geschikt voor 4 personen met bagage

-Ongelimiteerd aantal kilometers, diefstal en ongevallen verzekering

-Btw

-Persoonlijke ongevallen verzekering

-Verzekering tegen zandstorm, kapotte banden, velgen en wieldoppen

-Voorruitschade

-Assistentie van onze lokale vertegenwoordiger