Swakopmund Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Swakopmund

Unknown-1
Unknown
Unknown-2
images
images-3
images-4
images-1
images-2

Swakopmund

Gemoedelijk kustplaatsje met duitse kenmerken

Namibië is een voormalige Duitse kolonie en in het gemoedelijke kustplaatsje Swakopmund waan je je regelmatig bij onze oosterburen. Eventjes dan, want met de woeste Atlantische kust en de omliggende Namib-woestijn om de hoek is het overduidelijk dat je hier te maken hebt met een bijzondere Afrikaanse bestemming.


In Swakopmund dragen de straten Duitse namen en worden ze geflankeerd door traditionele vakwerkhuizen, je kunt er dineren met Schnitzel en Kartoffelsalad, en in de kroeg drink je uiteraard een Duits biertje. Nergens in Namibië is de Duitse invloed nog zo goed te zien als hier, en daarmee is Swakopmund op cultureel gebied een van de meest interessante bestemmingen tijdens je reis door dit prachtige Afrikaanse land.


Een bezoek aan Swakopmund is tevens uitstekend te combineren met de Sossusvlei, de kolonie zeeleeuwen bij Cape Cross en het mooie binnenland in het noorden (Spitzkoppe, Brandberg en Twyfelfontein).


Bezienswaardigheden Swakopmund

Wat kan je zoal doen tijdens een verblijf in Swakopmund? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en leuke activiteiten? Een overzicht van mooie plekken bij Swakopmund.


1. Walvisbaai

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Swakopmund ligt Walvis Bay of Walvisbaai. Op het eerste aanzicht een grauwe industriële havenplaats waar aan zoutwinning gedaan wordt. Wie echter de tijd neemt om het gebied te verkennen zal al snel merken dat er heel wat te beleven valt voor de natuurliefhebber of vogelaar. In de lagune bij Walvisbaai leven honderden flamingo's, maar ook pelikanen en vele andere watervogels. Bij Pelican Point kan je zeekajakken en er vertrekken diverse boottochten met kans op walvissen, dolfijnen en maanvissen.


Vogels in Walvisbaai

Walvisbaai is vernoemd naar de vele walvissen die plankton kwamen eten in de diepe baai voor de kust. Inmiddels is het de belangrijkste haven van Namibië en een walhalla voor vogels in alle soorten en maten. Neem uw verrekijker mee in Walvisbaai.

 

Walvisbaai Lagune

Walvisbaai is aan het groeien. Winkeltjes en restaurants verschijnen spontaan en toeristen weten de havenstad steeds makkelijker te vinden. De grote bezienswaardigheid in dit ongedwongen kustplaatje is de lagune. Flamingo’s en pelikanen kleuren het blauwe water hier zachtroze en geven een geweldige show wanneer ze in grote groepen hun vleugels spreiden en wegvliegen. Ga vroeg uit de veren voor de zonopkomst en kajak de eindeloze horizon tegemoet. Natuurfanaten springen op een boot en bevaren de Atlantische Oceaan, op weg naar walvissen, dolfijnen of zeehonden. Wie weet komt er een schildpad voorbij, ontspannen meeliftend op de stroming van het water. In Walvisbaailijkt het dagelijks leven mijlenver weg.

 

Sandwich Harbour en Dune 7 bij Walvisbaai

Gelukkig blijft het in Walvisbaai niet bij die magische lagune, het vogelparadijs heeft vele deuren! Bird Rock en Bird Paradise zijn goede plekken om de talloze soorten te bekijken, maar een trip naar Sandwich Harbour is nog een veel beter idee. Deze zoutwaterlagune is geschikt voor een wandeling langs zandduinen, de zee en vooral héél veel vogels: de beste schuilplekken in het zuiden en westen zijn niet per auto bereikbaar. Wie Dune 7 wil beklimmen (vijftig meter hoog met een uitzicht over de Namib-duinvelden) volgt de bordjes naar het vogelreservaat met speciale uitkijktoren voor de hobbyisten. De lagune, een stuk woestijn en de zoutwerken rondom Walvisbaai vormen samen het Walvisbaai Nature Reserve. Het is één van de meest prominente moerasgebieden voor vogels in zuidelijk Afrika, met duizenden soorten waaronder de strandlopers en plevieren. Loop vooral langs de Kuiseb River, om de vogelschatkist van Walvisbaai helemaal te openen.

 

Watersport en restaurants in Walvisbaai

De nabijgelegen woestijn maakt dat Walvisbaai net zoals Swakopsmund een goede uitvalsbasis is om de zandvlakten te verkennen. U rijdt bijvoorbeeld door flinke stofwolken op uw quad, glijdt als een surfer van een zandheuvel of u bekijkt het landschap vanuit de lucht. Rijd eens mee op de Welwitschia Drive, langs ogenschijnlijk verdorde, lage en zeer zeldzame planten in het maanlandschap van een rotsachtige woestijn. Verder kunt u in Walvisbaai windsurfen, vissen of een balletje slaan op spectaculaire golfbanen. Wanneer het tijd is van uw zomeravond te genieten, strijkt u neer in één van de gevarieerde restaurants. In het Langstrand restaurant met wonderbaarlijk uitzicht over de zee proeft u van een Afrikaanse grill en zeevruchten, Lyon des Sables voegt een Frans tintje toe aan de Namibische keuken en The Raft is een restaurant gebouwd op palen in de zee. Uw Namibië reis komt even op een rustpunt: Walvisbaai heeft ene heerlijke, relaxte sfeer.


2. Woestijn bij Swakopmund

De Namib Desert is in tegenstelling tot de Kalahari een droge woestijn: buiten tamarisken en lage struiken als dollar bush zie je niets groens in deze woestijn. Her en der liggen wat botten van dieren, maar verder lijkt het er op dat zand het enige is wat je hier zult zien. Een gids is handig in deze dorre omgeving, en dat weet men maar al te goed in Swakopmund. Er worden diverse begeleide tours georganiseerd in de woestijn. Met een jeep maak je een spectaculaire rit door de woestijnduinen, waardoor je er op een heel andere manier naar gaat kijken. Het is niet verstandig om met je eigen huurauto de duinen in te rijden: achter elke golving kan een diep gat zitten. De gidsen kennen het zand en de welvingen en weten precies wat er schuilgaat achter iedere zandduin.


3. Kleine dieren in de woestijn

Een gids weet ook waar hij kleine dieren weet te vinden in de gele woestijn bij Swakopmund. Soms zal je hem zien springen, graven en een diertje tevoorschijn toveren uit het zand: een hazelworm met blauw staartje, de Fitzsimmons burrowing skink. Ook de transparant ogende woestijngekko, de shovel-snouted lizard, tok tokkies en kleine addertjes weet hij in een mum van tijd te vinden. Daarnaast kan hij je ook de Namaqua kameleon laten zien, die muisstil en met perfecte schutkleur in de struiken hangt en voor een leek dus niet altijd even makkelijk te vinden is. De kleine diertjes zijn niet zo bekend als de Big Five elders in Afrika, maar voor natuurliefhebbers zijn ze net zo spectaculair om te zien en te fotograferen! 


4. Zeekajakken

Je kan een leuke excursie maken naar de kolonie Kaapse pelsrobben die voor de kust bij Walvisbaai leven. Naast pelsrobben maak je ook kan op het zien van dolfijnen en zeeschildpadden. Het is mogelijk om deel te nemen aan een boottocht of te kajakken tussen de dieren. Onze voorkeur gaat naar de kayak omdat dit minder afschrikt en milieuvriendelijker is.  Wie met eigen vervoer door Namibië reist kan ook een omweg maken langs Cape Cross, waar een zeeleeuwenkolonie van ca. 80.000 dieren leeft.


5. Boottocht catamarans

Diverse excursie aanbieders bieden boottochten met een catamaran. In de ochtend vaar je naar de lagune van Walvisbaai waarvandaan je op zoek gaat naar dolfijnen, walvissen, maanvissen en zeeschildpadden. Tamme zeeleeuwen en pelikanen komen op de catamaran en worden gevoed door de bemanning. Vanaf de boot kan je ook flamingo's en andere vogels fotograferen.


6. Sandboarden in Swakopmund

In en rond Swakopmund kan je deelnemen aan talrijke excursies en activiteiten. Vooral sandboarding neemt toe in populariteit: huur een bord en beklim de hoge duinen rond het stadje. Een goede conditie is hiervoor een vereiste. Al liggend op het bord, of rechtopstaand voor wie kan snowboarden of skiën glijd je tegen een duizelingwekkende snelheid van 80 km/uur van een 120 meter hoge duin naar beneden. Even later beneden aangekomen kan je weer beginnen aan de volgende klim naar de top van de duin!


8. Swakopmund Museum

Aan de voet van de vuurtoren ligt het Swakopmund Museum, een eersteklas museum over de geschiedenis van de regio. Het museum bevindt zich op de plek van een oud havenpakhuis dat in 1914 werd verwoest door een Brits oorlogsschip. De collectie bestaat uit stukken uit verschillende periodes: van gereconstrueerde kamers en huizen uit het koloniale tijdperk tot informatie over lokale stammen, geologie en de geschiedenis van Namibië. Hier kun je je rustig twee uur vermaken met het bekijken van de tentoonstellingen en de bijzondere museumcollectie.


9.Woermannhaus

Het centrum van Swakopmund is prachtig, met brede avenues die Duitse namen dragen en overal overblijfselen van de Duitse periode. Tijdens een wandeling door de stad kom je langs statige huizen en bijzondere monumenten, zoals de oude gevangenis en het treinstation. Een van de meest indrukwekkende bouwwerken is echter het Woermannhaus, een voormalig Duits handelshuis daterend uit 1905 en later in gebruik als hostel voor zeelieden. Het huis is een prachtig voorbeeld van Duitse architectuur, want volledig gemaakt volgens de kenmerkende vakwerk-bouwstijl, met houten balken en witgepleisterde muren. Het pand was lange tijd vervallen maar kreeg in 1976 een grondige renovatie en de titel Nationaal Monument.

Pier van Swakopmund

Swakopmund is direct aan de Atlantische Oceaan gelegen en dat is wel een ander kaliber dan onze Noordzee. Bekijk hoe de woeste golven op de kust beuken vanaf de pier van Swakopmund, een houten constructie die tientallen meters uit de kust loopt. Vanaf hier heb je een uitstekend uitzicht over de oceaan en kun je de stad vanuit een nieuw perspectief bekijken. Het is de perfecte plek om te genieten van de zonsondergang en uit te waaien op een winderige dag. Aan het eind van de pier vind je een restaurant waar je verfijnde gerechten eet uit de oceaan.


10. National Marine Aquarium

Het National Marine Aquarium is het ideale uitje voor reizigers met kinderen of voor wie interesse heeft in de onderwaterwereld. Het complex bestaat uit verschillende aquariums waar je op slechts enkele centimeters afstand staat van de meest bijzondere bewoners van de zeebodem. Van haaien tot krabben en van schildpadden tot zeesterren, het is de ideale manier om meer te leren over het leven in de Atlantische Oceaan. Het hoogtepunt van je bezoek is een wandeling door de tunnel, waarbij je in een lange buis over de bodem van een aquarium kan lopen.

Marine Memorial

Het Marine Denkmal, ofwel Marine Memorial, is een gedenkplaats voor de Duitse soldaten die zijn gevallen ten tijde van de van de Herero-opstand in 1904. Een bloedige strijd waar een hele geschiedenis aan vooraf ging, en die vooral aan de kant van de Hererobevolking vele levens heeft gekost. Het monument is gelegen tegenover de zomerresidentie van de president van Namibië.
Hoe kom je er?

Swakopmund is gelegen aan de Atlantische kust, op ruim 4 uur rijden van de Namibische hoofdstad Windhoek.