Bezienswaardigheden Waterberg Plateau

Bezienswaardigheden Waterberg Plateau

Waterberg in Namibië

Waterberg Plateau Park is een van de hoogtepunten van Namibië en zou niet mogen ontbreken tijdens een reis door het land. Het park ligt in het centraal noorden van Namibië en bestaat uit het Waterberg plateau een gigantische Tafelberg. Het bovenste deel van de berg bestaat uit rood zandsteen, wat water opneemt als een spons. Het onderste deel is juist van steen.


Waterberg ligt op een bergplateau, tussen Etosha en Windhoek. Vanwege de hoogte, meer regenval dan elders en dichtere subtropische vegetatie vormt Waterberg een sterk contrast met de rest van het land. De oudste rotslaag is 850 miljoen jaar oud en ruim 200 miljoen jaar geleden lieten dinosaurussen hun sporen hier achter.


De eerste menselijke bewoners waren de San die tot reeds 1960 volgens hun traditionele levenswijzen hier hebben gewoond. Het plateau en de 41000 hectare land werd in 1972 verklaard als natuurreservaat. Het plateau is grotendeel ontoegankelijk en verscheidene bedreigde diersoorten werden hier naar toe overgeplaatst om hen tegen roofdieren en het stropen te beschermen. Het programma was zeer succesvol en de Waterberg voorziet nu andere nationale parken in Namibië van zeldzame dieren.


Neushoorns en bavianen

Het bergachtige terrein van het Waterberg Plateau National Park is niet gemakkelijk toegankelijk voor de mens, wat dierenbeschermers in de jaren zeventig heeft doen besluiten om bedreigde diersoorten op het Waterberg Plateau op te vangen. Die keuze had succes. Wat klein begon, is nu uitgegroeid tot een wildreservaat voor meer dan honderd dieren en tweehonderd vogelsoorten. Bedreigde dieren zoals de zwarte neushoorn zijn op de vlaktes van de Waterberg beschermd tegen stropers en worden geherintroduceerd in Damaraland. Zebra’s, antilopen, luipaarden en buffels zijn voorbeelden van het gevarieerde dierenrijk, maar ook nijlpaarden, gnoes, bavianen en klipspringers leven hier. Samen met een professionele gids beproeft u het plateau en ziet u de dieren in hun natuurlijke habitat  - de kolonie Kaapse gieren bij de Karakuwisaberg is spectaculair! Wandel anders door het gebied aan de voet van de berg. De ruime hoeveelheid water resulteert hier in een weelderig, groen landschap met vijgenbomen, seringen, koraalbomen en vuurlelies. Het Waterberg Plateau National Park is een toevluchtsoord voor buitenleven.

 

Herero

Het Waterberg Plateau heeft een bloederige geschiedenis. De Duitse kolonisten en de inheemse stam Herero vochten hier in het begin van de twintigste eeuw om grondgebied. De Waterberg was namelijk een waardevolle plek met veel water. De gevechten waren zwaar: tientallen duizenden Herero verloren hun leven. Daarom vertrokken zij landinwaarts, waarna de Herero in de woestijn terecht zijn gekomen. Hitte en droogte werden daar de genadeslag voor vele leden van de stam - bijna twee derde van het volk heeft het leven gelaten. Aan de voet van het Waterberg Plateau zijn de graven van de Duitse kolonisten nog te zien.

 

Kalkveld, Dragon’s Breath & Hoba Meteorite

Een bezoek aan het Waterberg Plateau kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere bestemmingen uit uw Namibië reis. Bij het nabijgelegen Kalkveld vindt u sporen uit een verre geschiedenis: in rood zandsteen is het loopje van een prehistorische dinosaurus vereeuwigd. Het exemplaar had twee poten en drie tenen en is waarschijnlijk een verwante voorloper van de dinosaurussen geweest. Nog meer geschiedenis vindt u nabij Grootfontein: hier ligt de grootste meteoriet ter wereld! Dertig tot tachtigduizend jaar geleden is dit enorme stuk steen van vijftigduizend kilo uit de hemel gestort en in 1920 opgegraven door de eigenaar van de Hoba West Farm. Tenslotte kunnen echte durfals afdalen in de mysterieuze dieptes van de aarde. Nabij Tsumeb ligt het ondergrondse meer Dragon’s Breath waar u langs een zenuwslopende afdaling van zestig meter met touwen en tuigjes naartoe klimt. Het helderblauwe water in de ondergrondse krochten is echter fascinerend en uw trip dubbel en dwars waard. Een verborgen hoogtepunt van Namibië.

 


Waterberg Nationaal Park

Op ongeveer 280km ten noorden van Windhoek, op de route die de meeste mensen richting Etosha nemen, bevindt zich het nationale park Waterberg. Het is eigenlijk een zandstenen plateau van 200 meter hoogte, met veel groene natuur en prachtige bloemen en planten. Deze groene omgeving is best wel typisch voor Namibië, dat verder overwegend gekenmerkt wordt door woestijngebieden en dorre landschappen. In het Waterberg gebied in Namibië leven meer dan 200 vogelsoorten en er komen verscheidene zeldzame wilde dieren voor. Bovendien vind je er sporen van vervlogen culturen. Kortom, een meerdaags verblijf in Waterberg Camp zou niet mogen ontbreken tijdens een natuurreis door dit land.


1. Groene natuur Waterberg

De Waterberg in Namibië is al zichtbaar van ver. Ten oosten van Otjiwarongo en de B1 richting de hoofdstad Windhoek, torent een rood rotsmassief uit boven het groene landschap. Temidden van de dorre savannes en woestijnen die de rest van Namibië typeren, vormt het vruchtbare gebied een ideaal toevluchtsoord voor dieren, vogels en planten.


2. Waterberg Plateau

Het Waterberg Plateau zelf (boven op de berg) is uitsluitend toegankelijk voor excursies met gidsen en voor wandelaars met een vergunning. Je kunt wandelen tot aan de rand van het plateau, tot het Waterberg Plateau Camp. Vroeger was dit kamp een missiepost, maar deze is enkele jaren geleden omgebouwd tot een mooi resort. De zandstenen berg steekt uit boven het Waterberg Camp, waarvandaan twee paden naar de plateaurand voeren. Vanaf de vlakte word je al beloond met een schitterend zicht op de twee spectaculaire bergen: Klein en Groot Waterberg.

De rotsen op het plateau zijn sterk verweerd door erosie en tonen de immense krachten van de natuur die in de loop der tijd alles in het werk stelt om de bergen te doen verdwijnen. Vanaf de kampen kan je een safari boeken in de ochtend of middag. Omdat de natuur boven op de Waterberg heel anders is dan in de lager gelegen gebieden, en er veel meer dieren voorkomen is deze excursie echt aanbevolen! Boven op de Waterberg tracht de bevolking de oorspronkelijke dierenwereld te herstellen en er leven weer Kaapse buffels, witte en zwarte neushoorns, giraffen, sabelantilopen, wrattenzwijnen, bavianen en steenbokken. Ook buiten het regenseizoen blijft het hier redelijk vochtig, waardoor ook varens, vijgenbomen, aloës en andere planten goed kunnen vertoeven in het nationaal park.


3. Dieren en planten Waterberg

Wie bij de kampeerplaatsen blijft kan vooral veel vogels zien. Het Waterberg National Park vormt het leefgebied van gestreepte mangoesten, grote glansspreeuwen, rüppels papegaaien en de lief ogende damara dik-diks. Na zonsondergang kan je misschien zelfs een klein spookaapje spotten, kijk bij de derde boom links achter de ingang van de camping. Overdag kan je met een beetje geluk het geluid van de rockrunner horen, een zeldzame vogel. De campings worden vaak geteisterd door bavianen: opletten geblazen dus met je spullen. Probeer alles buiten het bereik van de apen te houden!