Bezienswaardigheden Twyfelfontein in Damaraland

Bezienswaardigheden Twyfelfontein in Damaraland

5 Twyfelfontein organ pipes  national monument st
8271845939_15c90e74b1_z
Rock_Paintig_Twyfelfontein_Namibia
twyfelfontein

Twyfelfontein is een vallei in Kunene, in het prachtige Damaraland.  Een buitenaards aandoend landschap met enorme rode rotsblokken en blauw-grijze grasjes herbergt een aantal van de mooiste hotels in Namibië en leuke natuurlijke bezienswaardigheden.


Bezienswaardigheden Twyfelfontein

Waarom een rondreis langs Twyfelfontein maken? Allereerst is het Damaraland een veel mooier gebied dan de snellere route van Swakopmund naar Etosha. Een afwisselend landschap met diverse soorten bergen strekt zich uit vanaf Brandberg tot Palmwag. Twyfelfontein bevindt zich op een afslag van de C39 tussen Khorixas en Vrede. Het omliggende landschap bestaat uit dieprode rotsen die vaak als piramides opgestapeld lijken te zijn. De natuur in het Damaraland is voor ons al een van de beste redenen om een reis langs Twyfelfontein te maken, maar de meeste toeristen komen hier voor andere hoogtepunten.


1. Woestijnolifanten

In de omgeving van Twyfelfontein leven drie groepen woestijnolifanten met elk ca. 15 dieren. Vanaf de meeste accommodaties kan je deelnemen aan een 3-uur durende "desert elephant" excursie. Onder begeleiding van een gids en chauffeur rijd je met een safari-jeep door de droge rivierbeddingen van het Damaraland. Door middel van communicatie met andere gidsen speurt men de regio af op zoek naar deze olifanten, die zich perfect hebben weten aan te passen aan het leven in de woestijn. Meestal weten de gidsen al redelijk goed van tevoren de locatie van de olifantenkuddes, omdat deze zich steeds binnen dezelfde gebieden bewegen.

Sommige hotels organiseren deze tours in de namiddag, rond 15 uur, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden voor de aankomst. Tijdens onze excursie werd er ook gestopt bij het dode lichaam van een mannetjesolifant. De gids vertelde dat de familie olifanten hier nog wekelijks langskwam om te rouwen bij het lijk. Verderop zagen we dezelfde kudde, die we van op een afstand konden volgen, tot ze aankwamen bij een waterput, waar zowel jonge olifantjes als de grote volwassen dieren zich uitbundig tegoed deden aan het water.

 

2. Rotstekeningen van Twyfelfontein

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Twyfelfontein zijn de vele prehistorische rotstekeningen die er werden gevonden. Hoe oud de rotstekeningen precies zijn is niet helemaal duidelijk: op Wikipedia lazen we iets anders dan wat de gidsen ons ter plekke vertelden. Wel is duidelijk te zien wat er afgebeeld werd door de bosjesmannen: giraffen, een leeuw, een olifant, een oryx en zelfs een zeeleeuw, wat aangeeft dat er in die tijd contact moet geweest zijn tussen het dorre woestijngebied en de zee.

Enkele rotstekeningen bevinden zich bij hotels in de buurt, maar om de grootst ontdekte verzameling te bekijken dien je te betalen. De excursie omvat een wandeling van ca. 45 minuten die zeker de moeite loont. Het pad voert door een bijzonder mooi landschap van grote rode rotsblokken en oranje formaties, die prachtig contrasteren met het lichtblauwe gras en de helderblauwe lucht.


3. Organ Pipes

Bij Twijfelfontein zijn er ook mooie rotsformaties te bekijken. De bekendste zijn de "Organ Pipes". Vanaf de parkeerplaats is het een kleine afdaling van 2 minuten om de orgelpijpen te bereiken. Dit zijn eigenlijk rechthoekig gevormde basaltzuilen die als een muur rond een bedding te vinden zijn. De rotsen zijn fraai om te zien en vertonen allerlei kleurschakeringen.


4. Burnt Mountain

Even verderop bevindt zich de Burnt Mountain van Twyfelfontein: een zwartgeblakerde berg. Bezoekers mogen niet de berg niet meer beklimmen, een korte fotostop is dus eigenlijk alles wat je hier kan doen. Niet heel bijzonder vonden wij.


5. Damara Living Museum

Maak kennis met het leven van de Damara. Dit volk bewoonde deze omgeving al voor de Herero's in de 18de eeuw aankwamen. De Damarabevolking komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Zambia of Zimbabwe.