Bezienswaardigheden Sossusvlei / Deadvlei / Sesriem

Bezienswaardigheden Sossusvlei / Deadvlei / Sesriem

unnamed-1
Sossusvlei
download
images-2
images-1

SOSSUVLEI, DEADVLEI EN SESRIEM CANYON


De Sossusvlei is misschien wel de bekendste attractie in Namibië. De naam verwijst naar een witte kleipan die wordt omringd door prachtige rode zandduinen in de Namib woestijn. De Sossusvlei is de toeristische naam voor de woestijn, omdat dit gebied het meest populair is. In de directe omgeving is meer te zien dan alleen de Sossusvlei. Je vindt er ook de Hiddenvlei en de Deadvlei. Daarnaast zijn er enorme duinen, waarvan Dune 45 en Big Daddy het bekendst zijn. Ook de Sesriem canyon is onderdeel van dit gebied. Dit alles bij elkaar maakt de Sossusvlei tot een must see in Namibië. Wij vonden het absoluut één van de hoogtepunten van onze trip door Namibië.


BEZOEKEN VAN DE SOSSUSVLEI


De Sossusvlei ligt redelijk afgelegen bij het plaatsje Sesriem. Eigenlijk kun je nauwelijks over een dorpje spreken. Er is een tankstation en een kleine winkel, waar je ook kunt internetten. Daarnaast bestaat het plaatsje uit hotels en resorts.

De Sossusvlei is op zijn mooist in de ochtend en in de avond bij zonsondergang en - opgang. Het licht is dan warm. Dit zorgt voor mooie contrasten tussen het wit van de klei en het rood van de duinen. De bezienswaardigheden liggen in het Namib-Naukluft National Park. Voordat je erin kunt moet je entree betalen. Hierdoor staat er 's ochtends voor zonsopkomst vaak al een file voor de ingang. Ga dus niet te laat op pad en ontbijt in de auto! De rit naar de vallei is ongeveer 65 kilometer lang. Het grootste deel hiervan kun je met de eigen auto rijden. Alleen de laatste vijf kilometer moet je een 4wd shuttle nemen naar de Sossusvlei. Je auto parkeer je op een groot parkeerterrein. Onderweg kom je natuurlijk genoeg leuke dingen tegen. Er staan vanaf de parkeerplaats borden.


DUNE45


Onderweg zie je al wel de zandduinen. De sterattractie is Dune 45. Deze rode duin ligt op 45 kilometer van de entreepoort, dus de naam laat zich wel raden. De vorm van deze duin is erg mooi. Daarnaast mag je deze duin beklimmen. Het lijkt simpel, maar het heeft ons wel wat tijd gekost om boven te komen. Het is een leuke ervaring en ook de uitzichten van boven zijn prachtig.
De rode duin is ruim 170 meter hoog en niet de hoogste van zijn soort, maar hij is wel het makkelijkst te bereiken. Als je mooie foto's wilt maken, beklim Dune 45 dan in het vroege ochtendgloren. Je bent echter niet de enige, de meeste reizigers bezoeken de duin in de ochtend. Vaak kan je ook mooie foto's maken bij zonsondergang en het is dan aanzienlijk minder druk. Vooral de dunne rand en het fijne zand zorgen voor een moeilijke klim. Er zijn ook nog andere duinen die je kan beklimmen.


HIDDENVLEI, SOSSUSVLEI EN DEADVLEI

Vervolgens kom je bij de parking (60km). Vanaf hier nemen de meeste toeristen de 4wd shuttle. Heb je een 4wd dan mag je verder rijden, maar je moet wel weten waar je naar toe moet rijden. Je wordt naar een punt gebracht van waar je naar de verschillende vleis kunt wandelen. Alle vleis zijn grote witte kleiplaten. De Hiddenvlei is de minst bekende. De Deadvlei de allermooiste. Hier staan in de kleipan dode bomen. Een prachtig plaatje met de rode zandduinen op de achtergrond!

De Dodevlei is omgeven door een aantal van de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste 300 tot 400 meter hoog is en op een zandstenen terras ligt. De kleilaag werd gevormd wanneer de rivier de Tsauchab door regenval overstroomde, wat zorgde voor ondiepe poelen waar in de overvloed aan water de acacia's konden groeien. Toen het klimaat veranderde werd het gebied geteisterd door droogte. Zandduinen omringden de vlakte, waardoor de waterstroom van de rivier geblokkeerd werd. Doordat er te weinig water bij de bomen kwam, zijn die gestorven, hoewel er een aantal plantensoorten wel kunnen overleven op het vocht uit de ochtendmist en de weinige regenval, zoals de salsola en inara. De overgebleven skeletten van de bomen, die ongeveer 900 jaar oud zouden zijn, zijn zwartgeblakerd door de zon. Hoewel ze niet versteend zijn, vergaan ze niet doordat het te droog is.


BIG DADDY`

Big Daddy is de grootste zandduin die je kunt bezichtigen. Het is niet de grootste zandduin in de woestijn. Big Daddy ligt tussen de Sossusvlei en de Deadvlei. Heb je veel zin om te klimmen, dan kun je hier helemaal naar de top lopen. Je kijkt dan recht in de Deadvlei. De meeste bezoekers laten het echter vaak bij Dune45.


BEZOEKEN VAN DE SESRIEM CANYON


Een minder bezochte attractie in dit gebied is de Sesriem Canyon. Veel bezoekers hebben niet de tijd om deze mooie kloof met de prachtige rotsformaties te bezoeken. De Sossusvlei bezoeken kost natuurlijk al aardig wat tijd. Wil je de Sesriem Canyon bezoeken? Houd daar dan in je planning rekening mee. Je moet wel van een beetje klauteren houden. De Sesriem canyon ligt net iets buiten het nationale park. Er is een grote parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren.


Bezienswaardigheden Sesriem

Sesriem is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Sossusvlei. De meeste hotels en campings bevinden zich buiten de gate: wil je vroeg op stap, boek dan een lodge of camping in het park (Sesriem Camp Site of Sossus Dune Lodge). Bij zonsopgang kan je de mooiste foto's maken van Sossusvlei en Dead Vlei, dus vroeg opstaan loont. Bij de toegangspoort betaal je ongeveer NAD 80 (ca. 5 eur). Hiervandaan voert een verharde weg door een prachtig duinlandschap naar de 66 km verderop gelegen Sossusvlei. Je kan ook meteen links afslaan naar de Sesriem Canyon, die je zeker ook moet bezoeken.


1. Weg naar Sossusvlei

De reis naar Sossusvlei is begonnen. Links en rechts van de weg zien we struisvogels en gemsbokken. De eerste Namib duinen steken al ruim honderd meter uit boven het landschap. Op de rug van enkele duinen zie je toeristen die het zand trachten te bedwingen onder een temperatuur van soms wel 35 graden. Het is een stevige tocht, maar toch viel de beklimming ons wel mee en boven op de top wordt je beloond met een prachtig vergezicht. Aan het einde van de verharde weg bevindt zich een parking, waarvandaan je alleen met een 4WD verder kan. De laatste 6 kilometer bestaat uit een mulle zandweg en is moeilijk te berijden. Reizigers met een gewone huurauto kunnen vanaf hier deelnemen aan georganiseerde jeeptours naar Sossusvlei en Deadvlei. Aan de linkerzijde van de weg voert een wandelpad naar Dead Vlei. Een beetje verderop ligt de bekende Sossusvlei.


2. Deadvlei

Op de hoofdweg is een parkeerplaats, waarvandaan je in ca. 15 minuten kan wandelen naar de Dead Vlei. De witte zoutvlakte wordt omringd door wel 300 meter hoge oranje zandduinen. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid van Deadvlei zijn de vele dode bomen: zwartgeblakerd door de zon en standhoudend door de enorme droogte. Men denkt dat de bomen al ca. 700 jaar dood zijn. De boomskeletten contrasteren prachtig tegen de witte zoutvlakte, het oranje woestijnzand en de blauwe lucht, wat bijzonder mooie foto's oplevert.


3. Hiddenvlei

Hiddenvlei is de minst bekende vallei van het Sossusvlei gebied en tevens het minst bezocht. Het ligt aan de linkerkant van de weg, op 4 km wandelen vanaf de parkeerplaats voor 2x4.


5. Sossusvlei

Helemaal achterin de vallei ligt de Sossusvlei zoutpan. Hier kan je picknicken tussen de enorme duinen. In de verte lopen oryxen voorbij, met op de achtergrond de grote Big Daddy Dune.


4. Sesriem Canyon

Wie een reis naar Sossusvlei maakt moet zeker ook een bezoek brengen aan Sesriem Canyon, op een kilometer afstand van de gate. Via een pad kan je afdalen in de kloof en een wandeling maken tussen de metershoge rotswanden. Rond zonsondergang kan je hier mooie foto's maken.