Bezienswaardigheden Skeleton Coast

Bezienswaardigheden Skeleton Coast

eyJidWNrZXQiOiJyb25kcmVpcy1zdG9yYWdlLXByb2R1Y3Rpb24iLCJrZXkiOiJpbmxpbm
Namibie-gids-skeleton-coast-ship-SATravellers
unnamed-1
Skeleton-Coast-Namibie

Skeleton CoastScheepswrakken, walvisskeletten en wildernis


Skeleton Coast doet zijn naam eer aan: de desolate kustlijn is een kerkhof vol roestige scheepswrakken, met hier en daar de overblijfselen van een walvisskelet. Gelegen in het noorden van Namibië vind je dit bijzondere stukje ongerept Afrika, een unieke bestemming waar je ogen tekort komt.


De meest afgelegen en onbegaanbare kustlijn ter wereld dankt zijn naam aan de vele walvisskeletten en schepen die hier vergingen, maar dat is geen reden om er uit de buurt te blijven. Skeleton Coast is een geïsoleerd stukje aarde waar je in de uitgestrekte wildernis geniet van ultieme rust en kan kamperen op de meest spectaculaire plekken.


Scheepswrakken

Het meest iconische beeld van de Skeleton Coast is dat van een eindeloze, verlaten kustlijn met her en der een scheepswrak. De kust voor Namibië stond onder Portugese zeelieden bekend als levensgevaarlijk, met plotselinge mistbanken, heftige branding en onberekenbare stromingen. Ofwel, de toegangspoort tot de hel. Vele schepen zijn hier in de loop der eeuwen vergaan en zelfs de zeelieden die levend het vasteland wisten te bereiken hadden in de uitgestrekte woestijn geen schijn van kans. De kust ligt bezaaid met duizenden roestige wrakken, waaronder het beroemde schip Dunedin Star die in 1940 verging.


4x4 excursie

Vanwege de onherbergzaamheid van het gebied is Skeleton Coast alleen met een 4x4 terreinwagen toegankelijk. Vanuit Swakopmund of Henties Bay kun je met een gids naar het ruige noorden rijden. De chauffeur kent de regio en de auto op zijn duimpje en dat is wel zo prettig mochten jullie langs de weg komen te staan met autopech. In deze contreien kom je namelijk maar zelden iemand tegen.


Surfen in Henties Bay

Ondanks de reputatie van Skeleton Coast, kun je op sommige plekken prima surfen. Een van de beste plekken is Henties Bay, ooit een gemoedelijk vissersdorpje en inmiddels uitgegroeid tot een geliefde strandbestemming. Hier geniet je van de relaxte sfeer en mooie stranden, perfect voor wandelingen, picknicks of om te surfen.


Cape Cross Seal Reserve

Op zo’n 53 kilometer ten noorden van Henties Bay ligt het Cape Cross Seal Reserve, een reservaat met de grootste zeehondenkolonie ter wereld. Hier leven zo’n 150.000 tot 210.000 zeehonden en het is vanzelfsprekend de beste plek om de beestjes te spotten. Ze maken een oorverdovend geluid en de geur van rotte vis is verschrikkelijk, maar het blijft een prachtig gezicht. November en december zijn de beste maanden om deze plek te bezoeken: in deze periode worden de jongen geboren en heb je ook kans om hyena’s en jakhalzen te spotten.


Namib Woestijn

De Namib Woestijn is de oudste woestijn ter wereld en strekt zich over een breedte van 200 kilometer helemaal uit langs de Namibische kust. Hier vind je de hoogste zandduinen ter wereld, spectaculaire bergen die volledig bestaan uit roestbruin zand. De woestijn loopt helemaal door tot aan de kustlijn en omvat een kurkdroog gebied waar het extreem warm kan worden.


Kaokoveld

Het meest noordelijke stukje van de Skeleton Coast is het verlaten Kaokoveld, een plek voor de echte avonturiers. Hier zijn geen steden, dorpen of tankstations en er rijdt al helemaal geen openbaar vervoer. De kans dat je iemand tijdens je reis tegenkomt is miniem en ontvangst van je telefoon kun je vergeten. Zorg er dus voor dat je hoe dan ook goed voorbereid op pad gaat.


Ugab River Hiking Trail

Een van de mooiste wandelingen die je langs de Skeleton Coast kan maken is de Ugab River Hiking Trail. Deze pittige wandeling is 50 kilometer lang en volgt in drie dagen de Ugab Rivier, gelegen op zo’n 200 kilometer ten noorden van Swakopmund. De wandeling komt door spectaculaire landschappen, langs watervallen en rotsformaties, en is uitsluitend geschikt voor mensen die goed te been zijn en een goede conditie hebben.


Skeleton Coast vanuit een vliegtuigje

Zie je het niet zitten om de extremen van Skeleton Coast met een 4x4 te ontdekken, dan kun je het gebied ook altijd nog vanuit de lucht bekijken. En eigenlijk is dat natuurlijk minstens zo leuk. Stap in Swakopmund aan boord van een propellervliegtuig en cirkel in zo’n 1,5 uur boven de kustlijn. Van bovenaf zie je de eeuwenoude scheepswrakken liggen, spot je zeehondenkolonies en heb je een waanzinnig uitzicht over de eindeloze, grillige duinen van de Namib Woestijn. Heb je weinig tijd en wil je toch de hoogtepunten van Skeleton Coast zien, dan is dit je kans.


Reizen naar de Skeleton Coast — Hoe kom je er?

Skeleton Coast is gelegen in het noorden van Namibië, en loopt grofweg van Swakopmund tot de grens van Angola. Een desolaat stuk land, met slechte, onbegaanbare wegen en eindeloze ongerepte gebieden. Een avontuur waarvoor je een 4x4 nodig hebt, maar zorg wel dat je goed voorbereid op pad gaat, in the middle of nowhere stranden met autopech is niet een heel prettig idee. Sla dus altijd voldoende water, brandstof en eten in, zeker als je helemaal doorrijdt naar het noorden. Speel je liever op safe, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit Swakopmund of Henties Bay een georganiseerde excursie te maken.