Bezienswaardigheden Keetmanshoop
640px-Quiver_Tree_Forest,_Keetmanshoop_(3166878714)
32363839984_4d205d2a0f_b

Bezienswaardigheden Keetmanshoop

Het stadje Keetmanshoop

Bij een speeltuin van rotsblokken en een kokerbomenbos ligt Keetmanshoop, een stadje omringd door een aantal bijzondere bezienswaardigheden van Namibië.

 

Geschiedenis van Keetmanshoop

Keetmanshoop stond ooit bekend als Modderfontein. Tijdens harde regenbuien ontstond er een rivier die donker kleurde door de modder. Later belandde er een missionaris het gebied en die bouwde een kerk met sponsoring van Johan Keetman – als dank werd hij in de stadsnaam vereeuwigd. In de Rhenish Misson Church is nu een museum gevestigd over het verleden van de regio. Loop gerust langs het postkantoor, dat gebouwd is in 1910. Keetmanshoop is vooral interessant om alle bezienswaardigheden in de regio.


1. Kokerbomen Namibië

Het zuiden van Namibië, de Noordkaap provincie in Zuid-Afrika en Botswana staan bekend om bijzondere Aloë planten, namelijk de kokerbomen. Dit zijn eigenlijk geen bomen, maar metershoge vetplanten. De holle takken werden in het verleden gebruikt als pijlkokers door de lokale bevolking, de San. In Namibië is het noordelijkste bos van kokerbomen te vinden op de Garas Farm. Dit bevindt zich aan de snelweg van Windhoek naar Keetmanshoop, waarvandaan je een met kunst omringd zandpad volgt. Het zijn vooral de tientallen kokerbomen die fraaie plaatjes leveren voor natuurfotografen! Maar een ander gebied is nog indrukwekkender! Het bekendste kokerboomwoud bevindt zich ten noordoosten van Keetmanshoop: het Quiver Tree Forest op de M29. Het Quiver Tree Forest is een kamp waar je kunt kamperen tussen honderden reusachtige kokerbomen. In sommige van deze Aloë's zitten gigantische nesten republikeinwevers. Het camp is ook bijzonder vanwege de dieren die de eigenaar houdt: tamme jachtluipaarden, agapornissen, mahali wevers, bonte baardvogels en meer.


2. Speeltuin der Reuzen

Niet ver van het Quiver Tree Forest bevindt zich de Speeltuin der Reuzen, een van de bekende hoogtepunten tijdens een reis door Namibië. De Speeltuin van de reuzen staat bekend om de grote rotsformaties en ook de prachtige kokerbomen die hier groeien. De naam dankt zijn naam aan het feit dat reuzen zich hier lijken vermaakt te hebben met het bouwen van bizarre rotstuinen. In het echt hebben miljoenen jaren erosie gezorgd voor dit spectaculaire landschap. De rotsen bieden een fijn leefgebied voor akkedissen en de - bijna niet bewegende - klipdassen.


 

3. Mesosaurus Site, Naute Dam & Brukkaros Mountain bij Keetmanshoop

Vlakbij dat park in het noordoosten van Keetmanshoop vindt u de Mesosaurus Fossil Site. Dinosaurusnerds opgelet: hier liggen fossielen tentoongesteld van een reptiel dat de voorganger is van de dino’s! Keetmanshoop ligt daarbij vijftig kilometer van de Naute Dam: de twee-na-grootste dam van Namibië. De omgeving is prachtig en een must voor vissers, watersporters en vogelliefhebbers. Er zijn fokprogramma’s voor gemsbokken, springbokken en struisvogels en er is een klein recreatieparkje opgezet. Als nog rauwere natuur uw voorkeur heeft, mag u de Brukkaros Mountain niet overslaan. De berg lijkt op een uitgedoofde vulkaan, maar het schijnt een donkergekleurde, droge restantenmassa van een oeroude gasexplosie te zijn. Hoe dan ook: een klim naar de zogenaamde vulkaankrater eindigt met een panorama over de omgeving. En heeft u dan nog niet genoeg gehad? Rijd dan door naar Fish River Canyon, het tweede grootste ravijn ter wereld. Namibië is adembenemend!